17 Март 2014

Натуральна їжа для котів

Кішка за своєю природою і походженням – хижак, тож правильне харчування для кішки це

здебільшого раціон, який складається з складається з кисломолочних продуктів середньої жирності , сирого м'яса або сирих субпродуктів (серце , рубець , нирки тощо ) і рослинної їжі (овочів і деяких випадках фруктів) в сирому вигляді , а також у вигляді висівок злакових культур в якості добавки до основного раціону .


Власне злакові (каші та інші виробів з борошна) в раціоні кішки не можуть бути основними. Каші і вироби з борошна або з її додаванням містять легкозасвоювані вуглеводи , які можуть викликати у всіх собак і кішок , які є м'ясоїдними істотами , порушення мікрофлори кишечника. Від стану кишечника , який є ключовим органом не тільки в травленні , але і в забезпеченні імунітету організму, безпосередньо залежить й стан здоров'я тварини . Так ,

наявність дисбактеріозу в кішківнику , чому сприяє порушення в раціоні , може призводити до розвитку маси патологічних процесів , в тому числі підвищу

є схильність до алергії , порушення роботи внутрішніх органів , виникнення цілого ряду хронічних запальних захворювань та ожиріння .

 

Здоров'я і резистентність тварин дуже сильно залежить від харчування , в цьому дуже важливу роль має стан шлунково -кишкового тракту і здорова мікрофлора кишечника. Якщо в раціоні у кішки їсти каші або комерційний сухий корм , в якому міститься від 40 до 55 % злаків , кукурудзи або батату ( солодкої картоплі ) , то нормальної , здорової мікрофлори кишечника чекати не доводиться. Тим не менше, і при натуральному харчуванні можливі розлади травлення , що вказують на хворобливий стан кішки. При переході на натуральний корм котик починає рідше ходити в туалет. Це характерно, нормально і не вказує на проблему. Але у випадку якщо кіт ходить на лоток  рідше 1 разу на 2 дні потрібно проконсультуватися з лікарем і вирішити можливість переведення назад на сухий раціон або корекції натуральних компонентів. Найчастіше , проблема запорів виникає при виключно м'ясному раціоні , без додавання кисломолочної їжі і джерела клітковини.


М'ясо в раціоні кішки
Основне м'ясо в раціоні кішки це, нежирна яловичина , можна не першого сорту. Немає необхідності давати кішкам вирізку та інші види високоякісного м'яса. Допускається вигодовування кішкам всіх віків баранину , конину , кролятину , враховуючи високу калорійність баранини і кролятини , що більш доступно. Свинину ж давати не рекомендується.
Курку , індичку і їх субпродукти давати також можна , але індивідуально , звертаючи увагу на реакцію з боку травної системи і шкіри. Небажано вигодовувати кішкам курячу шкіру.
М'ясо , як яловичина , так і курятина , даються в сирому вигляді , попередньо проморожену і облиту окропом. М'ясо не слід подрібнювати до стану фаршу, адже в природі кіт їв свою здобич сам.


М'ясні субпродукти
До складу м'ясного годування кішки може входити не тільки м'ясо , а й субпродукти (нирки , серце , субпродукти курей , індичок і т.д.) , які можуть повністю замінювати собою м'ясо.
Печінка і легке не рекомендується давати кішці часто , так як не всі однаково добре переносять сиру печінку , а термічно її обробляти немає сенсу. Тим не менш, багато з успіхом використовують ці компоненти в раціоні собак і кішок. Але не у всіх кішок однаково добре засвоюються ті чи інші м'ясні компоненти , тому треба бути уважним.В кота може бути  діарея або блювання ,  тоді такий «компонент» потрібно видаляти з раціону. І для того , щоб вміти визначити , на який саме компонент відбувається реакція , вводити їх потрібно в раціон кішки окремо, поодному.

 

 Риба в раціоні кішки
Кішкам можна давати в сирому вигляді філе морської й океанічної проморожені риби, що не кістлявою , нежирних сортів , замінюючи морепродуктів м'ясо в м'ясному годуванні 2-3 рази на тиждень. При цьому постійно годувати рибою не рекомендується. Дрібну рибу можна давати цілком у сирому вигляді , в такому випадку кістка разом з м'якими тканинами розгризали повністю і не становить загрозу ( навіть рекомендується ) , при вигодовуванні ж вареної риби , що робити не слід , кістка легко відділяється і може бути проковтну цілком, що небезпечно .
Відносно годування рибою кішок існує кілька питань , які часто задають:
1 . Годування рибою призводить до дефіциту тіаміну

2 . У рибі містяться паразити , які небезпечні кішці ;
3 . Вигодовування кота рибою може  призводити до розвитку сечокам'яної хвороби.
Проблема з тіаміназой актуальна для розводчиків , де в основному монодієта і , якщо годувати однією сирою рибою , то буде гіповітаміноз В1 , у зв'язку з цим для домашнього змішаного раціону це не актуально.
Що стосується другого питання , це актуально , але для річкової та озерної риби , причому непромороженної . У магазині в основному риба океанічна і проморожена і тому навіть , якщо і є паразити , то вони гинуть. Крім того , далеко не всі можливі паразити в океанічній рибі мають відношення до кішки .
Щодо риби то думки ветеринарів розділились... Одні вважають,що котам і кішкам не бажано давати рибу, через вміст в ній фосфору,який сприяє утворенню камінців (струвітів), інші ж вважають,що у невеликих кількостях це абсолютно безпечно. Бо при проведеннях досліджень, коли до раціону котів додавали фосфор, патології виявлено не було.

Висновок: рибу можна давати в сирому вигляді , не побоюючись паразитів , але не рекомендується давати кішці сиру щойноспійману рибу річкову або ставкову рибу , наприклад , спійману на риболовлі.

 

Кисломолочні продукти
Кішкам можна давати кисломолочні продукти жирністю до 9% , але не всі добре переносять таку жирність. Але й знежирені молочні продукти давати , також не слід. У деяких випадках жирні молочні продукти дають послаблення стільця

Найбільш оптимальними кисломолочними продуктами є сир жирністю до 5-9 % , кефір жирністю 3.5% , простокваша , з коротким терміном зберігання , до 7 днів.
Можна з використанням закваски Евіталія і Наріне на основі пастеризованого молока , виготовляти корисний кисломолочний продукт , корисний не тільки кішкам , але і людині, і згодовувати його як окремо , так і разом з сиром.


Поділ харчування кішки на кисломолочне і м'ясне
Основні компоненти раціону це кисломолочні продукти в одне годування і сирі овочі , і сире м'ясо з невеликою кількістю масла в інше. Як вже було сказано вище овочі по можливості можна вигодовувати кішці окремо .
Це означає , що до складу кисломолочного годування може входити або один кефір , тільки сир , або кефір з сиром, кислим , йогуртом і т.д. Кисломолочні продукти бажано давати з коротким з терміном зберігання , до 7 днів. До молочних продуктів можна додавати тільки висівки і частина сирого яйця не більше 2-3 разів на тиждень.
До складу м'ясного годування може входити сире м'ясо , субпродукти або риба . Змішувати компоненти м'ясного і кисломолочного годування між собою не можна .

 


Овочі та клітковина в раціоні кішки
Кішкам можна вигодовувати більшість овочів : морква , білокачанна капуста , болгарський перець , гарбуз , кабачки , буряк , огірки. Корисно давати зелень : петрушка , кріп , листя салату. Вибір залишається за кішкою. Деякі кішки із задоволення поїдають пророщену будинку траву , такий варіант теж підходить.
Зелень та овочі треба давати завжди в сирому , дрібно нарізаному  вигляді або , натираючи на дрібній тертці.
Овочі та зелень завжди треба давати тільки з м'ясним годуванням або окремо . Не треба змішувати сиру рослинну їжу з компонентами кисломолочного раціону , за винятком висівок , які добре поєднуються і з м'ясною і молочною їжею .
Кішкам не рекомендується вигодовувати картоплю , екзотичні овочі та фрукти.
Висівки (про висівки див. нижче) в раціоні кішок можуть доповнювати або навіть заміняти сирі овочі , особливо в тих випадках , коли додавання овочів призводить до нетравлення в різних видах (метеоризм , блювання , діарея ) або  якщо кішка відмовляється від усіх видів овочів повністю .


Консистенція їжі для кішки
Кішкам не треба давати їжу у вигляді фаршу. М'ясо має бути нарізано шматочками , жорсткі овочі натерті на дрібній тертці , зелень , салат дрібно нарізана . Висівки можна додавати у вологу їжу, як в молочну , так і в м'ясну . Кішки і собаки не жують їжу , а проковтують , якщо шматок відповідає розмірам тваринного або відгризають шматок доступний для проковтування - це фізіологічно для них і не приносить шкоди. Крім того , готовий куплений м'ясний фарш містить занадто багато жиру. Навіть , якщо у кішки мало або немає зубів , їжу можна давати в кусковому вигляді.

 


Яйця в раціоні кішки
Яйця можна давати в сирому вигляді як курячі , так і перепелині , додаючи в молочне годування 2-3 рази на тиждень 1 \ 4 цілого яйця. І кошенятам і дорослим кішкам можна і потрібно давати як жовток , так і білок , не розділяючи .

 

 


Висівки
Висівки на відміну від овочів легко злипаються з м'ясом і змішуються з молочною їжею , що позбавляє тварину можливості вибирати бажане з миски .
Головне достоїнство висівок , це високий вміст харчових волокон ( клітковини) , які підсилюють перистальтику , регулюють і покращують стан мікрофлори кишечника.
Висівки можна купувати в магазинах здоров'я , аптеках або продуктових магазинах розсипом і в такому вигляді додавати в як кисломолочне , так і м'ясне годування.
Але в кисломолочне переважно, оскільки висівки максимально проявляють себе , коли вбирають в себе рідину і розбухають . Потім , потрапивши в шлунок , висівки не зазнають жодних змін і , утримуючи воду , надходять в кишечник , прискорюючи перистальтику кишечника , що особливо рекомендується кішкам зі схильністю до запорів .


Олія в раціоні кішок
Кішкам можна додавати в овочеве харчування різні види олії: оливкова , соняшникова нерафінована , гарбузова, лляна та ін, при цьому треба уникати екзотичних. При цьому основними є соняшникова нерафінована і оливкова . Рослинна олія додається в ту миску , де є рослинні компоненти їжі (овочі) незалежно від присутності м'яса в дозі 2-5 крапель.


Кістки в раціоні кішок
Оскільки в раціоні кішок , які відносяться до дрібних котячим , кістки присутні виключно у вигляді дрібних гризунів і птахів , то в домашніх умовах можливо вигодовування кішкам цільної дрібної рибки , курячої шийки або розрізаних на кілька частин. При сумнівах можете не давати кістку взагалі. Гострі, курячі та інші кістки давати не можна!!! Варені кістки кішкам також давати не рекомендується , вони погано перетравлюються і можуть бути причиною непрохідності кишечника.

 


Проблема ожиріння кішок
Ожиріння відбувається , коли тварина споживає енергії більше , ніж витрачає . Це призводить до позитивного енергетичного балансу і ожиріння. Однак фактори , які викликають позитивний енергетичний баланс , дуже складні , вони включають фізіологічну і генетичну схильність , вплив навколишнього середовища. Іншими словами , ожиріння це не просто результат обжерливості . Якби це було так , то у всіх особин , що вживають висококалорійну їжу , розвивалося б ожиріння . Основними чинниками, що викликають ожиріння , є: переїдання, «харчова конкуренція», стерилізація.

Стерилізовані особини більш схильні до ожиріння , ніж їх нормальні побратими. Частково це пов'язано з меншою витратою енергії через їх стан , а також з порушенням вироблення естрогену і тестостерону , які впливають на ефект пересичення їжею.
60-70 % енергії витрачається на підтримку функцій організму ( гомеостаз ) , 10 % - на вироблення тепла (специфічний динамічний ефект ) , а що залишилися 20-30 % - на фізичну активність. З підвищенням фізичної активності зростає апетит. Якщо фізична активність знижується , то погіршується і апетит. Таким чином , в останній ситуації тварина легко може розвинути позитивний енергетичний баланс .


Як розрахувати кількість їжі ?
Загальний об'єм їжі всіх годувань в день розраховується за формулою : до 9 міс. 10 % і старше 9 міс. 5 % від маси тіла ( маса тіла розраховується без урахування жирових відкладень , звичайно , приблизно) .
Отриманий денний обсяг їжі ділиться навпіл між 50 % -ми кисломолочних продуктів , 50 % -ми сирого м'яса і всього , що відноситься до м'яса ( субпродукти яловичі , птиці , риба) , сиру, рослинна їжа дається досхочу , але , приблизно , 5-10% від обсягу м'ясної порції. Наприклад , на середню кішку вагою 4 кг , можна дати з'їсти в день 1-2 чайної ложки натертої моркви або інших овочів , 1 \ 2 чайні ложки висівок. Зверніть увагу , що овочі та висівки - це добавка до білкового раціону і не входить в розраховані відсотки ( 10 % і 5 %).
Приклад розрахунку обсягу їжі для кішки вагою 4 кг , вік 9 міс. і старше:
4кг х 0,05 * = 0,2 кг. або 200 гр. З них 100 гр. це сир і кефір , які складуть кисломолочне годування і м'ясне складатиметься з 100 гр. сирого м'яса , до якого додають близько 10 гр. сирих тертих овочів і 2-5 кап. нерафінованої олії .
Приклад розрахунку обсягу їжі для кішки вагою 2,2 кг , вік менше 9 міс. :
2,2 кг х 0,10 * = 0,22 кг. або 220 гр. З них 110 гр. це сир і кефір , які складуть кисломолочне годування і м'ясне складатиметься з 110 гр. сирого м'яса , до якого додають близько 10-15 гр. сирих тертих овочів і 2-5 кап. нерафінованої олії .
* - Коефіцієнт , отриманий діленням 5 і 10 % на 100
Дана формула не є абсолютною і обов'язковою , режим годування кішки , також кількість корму може змінюватися в залежності від фізіологічного стану (вагітність , породна схильність до зайвої ваги , наявність гормональних розладів , проведена стерилізація і т.д.) та інших індивідуальних особливостях. Також вітаються розвантажувальні дні взагалі без м'яса , а й без збільшення дози молочної їжі . Кішки в квартирних умовах найчастіше ведуть малорухливий спосіб життя , тому при харчових примхах , вередливість , зниженні апетиту,раціон можна скорочувати ще без побоювань.
Наприклад , розрахунки кількості їжі , наведені вище , справедливі для активних кішок , які навіть у квартирі дозволяють собі активні ігри і т.д. Але для кішки , з малорухливим способом життя , яка вважає за краще спати більшу частину дня , вирахувана кількість буде іншою , і раціон такої тварини вимагає скорочення обсягу корму на 20-30 .


Кішка звикла до сухого корму і відмовляється від натуральної їжі
Вирішення цієї проблеми з кішками представляє набагато більше складнощів , ніж з собакою. Кішки більш вибагливі і примхливі. Тривале вигодовування сухого або вологого корму , інших не властивих котячим харчовим інгредієнтам призводить до зміни харчового інстинкту , тобто дезорієнтує тварину у виборі можливої і передбаченої природою їжі. У таких випадках , голодування протягом 1-2 діб , що вирішило б всі проблеми з собакою , може не допомогти. Рекомендується годувати колишньої їжею , але скоротити її істотно , щоб кішка не наїдалася ним протягом тривалого часу 2-4 тижні або навіть більше. За цей період кішка трішки схудне , апетит посилиться , харчові інстинкти почнуть повертатися . І саме тоді можна запропонувати той чи інший компонент натуральної їжі , поступово припиняючи колишній раціон. Проте, це індивідуально.

 

Чим годувати- вирішувати вам, а киці бажаємо смачного і здорового життя!Улыбаюсь

 

 

 

: